SELURUH BLOG KESIHATAN

get this

Saya siarkan iklan Nuffnang.

Tuesday, January 25, 2011

MASAK IKAN DENGAN BETUL.


IKAN MEMANG SEDAP DIMAKAN APABILA MEMPUNYAI CARA UNTUK DIMASAK.
Ikan & Diabetes
Ikan pilihan yang baik bagi penderita diabetes. Alat bantu bekalan protein yang tinggidalam tatacara gula darah. Ikan adalah rendah kalori yang baik, protein pilihan tinggi untuk membantu penurunan berat badan.

Bagaimana Masak Ikan
Ikan adalah "makanan segera." Asli Secara umum, masa memasak ikan adalah 10minit untuk setiap inci ketebalan - adakah anda membakar, merebus, sate, atau panggangan. Untuk  beku, ikan unthawed, double masa memasak hingga 20 minituntuk setiap inci. Untuk menguji kematangan, slip hujung pisau tajam ke bahagian paling tebal ikan dan tarik ke samping. Jika serpih mulai berasingan, ikan mungkindilakukan. Padam ikan dari panas dan biarkan berdiri 3 hingga 4 minit untukmenyelesaikan memasak.

Panggang - Masak ikan dalam ketuhar yang dipanaskan pada 400 darjah Fahrenheitatau 204 celcius hingga empuk. Ketika ikan menjadi kabur, sedia untuk dimakan.Masak sekitar 14 hingga 16 minit.
Merebus - Didihkan ikan steak dan fillet dalam bentuk cair (sedikit saja cukup untukmenutup bahagian atas ikan) di wajan tertutup. Cuba perburuan dalam kaldu, air, jus,atau susu. Masak sekitar 11minit.

Panggang / grill Rendam ikan atau berus dengan sedikit minyak zaitun sebelum dan semasa memasak untuk menjaga lembab ikan. Masak sekitar 10 hingga 15 minit.

Microwave Tetap fillet dengan bahagian tebal menunjuk ke luar dalam pingganketuhar-selamat dan penutup. Masak sekitar 4 minit atau hingga menampakkan garing sedikit.



Nak masak lebih sedap cuba guna resipi baru seperti ikan masak dengan sweet sour, masak 4 rasa, masak dengan asam pedas, masak +lemak cili api, dan banyak lagi yang menarik dan sedap.

No comments:

Post a Comment

taip komen dan idea anda, ingat tinggalkan url blog anda, senang nak view your blog/ web, thanks, terima kasih!